E-mail account instellen op een Android telefoon

Je kunt een aangemaakt e-mail account instellen in diverse e-mailapps op een Android telefoon. Hier zullen we uitleggen hoe je dit kunt doen in de standaard e-mailapp van Android. Voor andere beschikbare e-mailapps zoals Outlook of Gmail zal dit proces grotendeels hetzelfde zijn. Je kunt daarbij deze gegevens en instellingen gebruiken.

E-mail instellen

Het instellen van je e-mail adres op je Android-telefoon is een cruciale stap om altijd en overal verbonden te blijven. Of je nu een e-mailadres hebt voor werk of persoonlijk gebruik, met de juiste stappen kun je binnen enkele minuten toegang krijgen tot je inbox, uitgaande e-mails verzenden en al je e-mailcommunicatie beheren. In deze gids zullen we je stap voor stap begeleiden bij het instellen van je e-mail op een Android telefoon met behulp van het POP3-protocol.

Wil je liever het e-mailprotocol IMAP gebruiken in plaats van POP? Kies in de onderstaande stappen dan voor IMAP en gebruik poort 993 als inkomende e-mailserver en poort 587 als uitgaande e-mailserver.

Stap 1: Start de E-mailapp

Begin door de E-mail app op je Android-telefoon te openen. Dit pictogram met een envelop is meestal te vinden op je startscherm of in de app-lade. Als je een andere e-mailclient gebruikt, zoals Gmail, kun je dezelfde stappen volgen met enkele kleine variaties.

E-mail instellen op Android telefoon

Stap 2: Voeg een Nieuw Account Toe

Zodra de E-mailapp is geopend, zoek je naar de optie om een nieuw e-mailaccount toe te voegen. Dit kan zich bevinden in het zijmenu onder het ‘hamburger icoontje’ en tandwieltje of in het hoofdmenu van de app, afhankelijk van het ontwerp van je telefoon. Indien je nooit eerder een e-mailadres via de emailapp hebt ingesteld zal je direct de optie krijgen om een account toe te voegen.

E-mail instellen op Android telefoon

Stap 3: Vul je E-mailadres In

Kies in het scherm dat volgt voor de optie ‘Overige‘ en voer het e-mailadres in dat je wilt instellen op je Android telefoon. Zorg ervoor dat je het juiste e-mailadres en wachtwoord invoert om ervoor te zorgen dat je de juiste instellingen gebruikt. Klik vervolgens op inloggen.

E-mail instellen op Android telefoon

Stap 4: Selecteer het ‘POP3’ Accounttype

Bij het selecteren van het accounttype, kies je voor ‘POP3’. Dit is belangrijk omdat het je Android-telefoon zal vertellen welk protocol te gebruiken om toegang te krijgen tot je e-mails.

E-mail instellen op Android telefoon

Stap 5: Configureer de Serverinstellingen voor Inkomende E-mail (POP3)

Om verbinding te maken met de server waar jouw domein is gehost, moet je de volgende inkomende serverinstellingen invullen:

Account:

Controleer de gegevens die hier automatisch zijn ingevuld en pas indien nodig aan.

  • E-mailadres: Voer hier je volledige e-mailadres in.
  • Gebruikersnaam: Voer je volledige e-mailadres in.
  • Wachtwoord: Vul het wachtwoord in dat bij je e-mailadres hoort.

Inkomende server:

  • POP3-server: Voer het inkomende serveradres in. Dit is het adres van jouw domeinnaam zonder ‘www.’ zoals ‘voorbeeld.nl‘.
  • Beveiligingstype: Kies als beveiligingstype voor SSL.
  • Poort: Stel de POP3-poort in op 995.

Stap 6: Configureer de Uitgaande Serverinstellingen (SMTP)

Om uitgaande e-mails te verzenden, configureer je de volgende SMTP-serverinstellingen:

  • SMTP-server: Voer het uitgaande serveradres in. Dit is wederom het adres van jouw domeinnaam zonder ‘www.’ zoals ‘voorbeeld.nl‘.
  • Beveiligingstype: Kies als beveiligingstype voor SSL.
  • Poort: Stel de SMTP-poort in op 587.
  • Verificatie voor verzenden van e-mail: Zorg ervoor dat deze optie is ingeschakeld en gebruik dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als voor inkomende e-mails.

Stap 8: Voltooi de Configuratie

Tik op ‘inloggen’ of een vergelijkbare knop om de configuratie af te ronden. De E-mailapp van jouw android telefoon zal nu proberen verbinding te maken met de server om de instellingen te verifiëren.

Stap 9: E-mails Bekijken en Verzenden

Nu de configuratie is voltooid kun je de E-mailapp openen en beginnen met het bekijken en verzenden van e-mails via je Android telefoon. Je hebt nu toegang tot je e-mailinbox, kunt reageren op berichten en je e-mailcommunicatie gemakkelijk beheren.

Stap 10 (optioneel): Personaliseren

Open opnieuw de instellingen via het tandwiel icoontje, klik vervolgens op het e-mailadres dat je zojuist hebt ingesteld en personaliseer het account naar wens. Laat zien van wie een mail afkomstig is en geef het account een herkenbare naam zoals ‘Voorbeeld.nl’ en/of voeg een handtekening toe.

Ook kun je de synchronisatie-instellingen aanpassen op basis van je voorkeur. Kies bijvoorbeeld hoe vaak je telefoon nieuwe e-mails moet ophalen, zoals ‘Elk uur’, ‘Elke dag’ of ‘Handmatig synchroniseren’.